Finns det något bättre än svenskt vin?

Finns det något bättre än svenskt vin en härlig soldag? Vi har svårt att tro det. Den egendomliga smaken som endast kan komma av högkvalitativt svenskt vin är godare än en oxfilé gjord på Wagyu-nötkött eller hummer fångad i Nordatlanten. Svenskt vin kommer i många olika sorter och smaker, det är det som gör vinerna så roliga att ge bort i present. Presentmottagaren får helt enkelt flera olika viner i samma paket. Det finns allt från vin gjort på mjöd, till fruktviner med smak av päron, jordgubb och äpple. Våran favorit är solklart vinet gjort på mjöd. Smaken på drycken beror mycket på vad för slags pollen och nektar som bina har samlat in, mjöd från samma region kan därför ha helt skilda smaker. Vinet har en karaktäristisk söthet, detta tack vare den jästa honungen, som bidrar till alkoholen i mjödet. I vanliga viner är det naturliga sockret som förvandlas till alkohol.

Det bästa med svenskt vin utöver den höga kvalitén, smaken och priset är att vinerna är mer miljövänligare än utländska viner. Då de är miljövänliga kan man med gott samvete njuta av ett glas eller två medan man ligger i solen.

Miljövänligt bör fler saker vara som vi konsumerar, inte bara det vi förtär, solceller Östersund är ett bra exempel på miljövänliga alternativ. Lokala elektriker installerar hela alltet så att hus och lägenheter får ta del av gratis och förnybar energi från solen. Detta gör solceller attraktiva på nybyggda byggnader, i storstaden så väl som på landet.

Som tur är har Sverige en lång tradition med återvinning i form av bland annat källsortering och pant. Det gör att man inte behöver oroa sig över vart vinflaskan hamnar efter att man har slängt den i rätt kärl, alternativt lämnat i den med de andra glasflaskorna vid pantning.

Det var allt från oss denna gång, ha de gôtt.